Hakkımızda

Biz Kimiz?

Doğru Veri, 2016 yılında kurulan bir infografik platformu girişimidir. Bir grafik sanatçısı ve dijital içerik yöneticisi tarafından oluşturulan bu girişim, dijital kullanıcılar tarafından beğenilerek, kısa sürede binlerce takipçiye ulaştı.

2022 yılı, eylül ayında Dijital Toplum Araştırmaları Derneği’ne (DTA) proje destek başvurusunda bulunan iki girişimciyle görüşmeler yapılmış, taraflar Doğru Veri markasının DTA’ya devredilmesi konusunda anlaşmıştır. 2022 Eylül itibarıyla Doğru Veri’nin marka hakları, sosyal medya hesapları, web sitesi, isim alan adı yükümlülükleri DTA’ya devredilmiştir. 2022 yılı eylül ayı sonrası yayınlanan tüm içeriklerin yasal yükümlülüğü DTA’ya aittir. DTA, devir alındığı tarihten önce yayınlanan içeriklerden, marka değerinden ve yayın politikasından hukuki – mali açıdan sorumlu değildir.

Doğru Veri’de kimler çalışıyor?

Doğru Veri içerikleri, Dijital Toplum Araştırmaları Derneği editör ve kreatif kadroları tarafından oluşturuluyor. İçeriklerin editöryal yükünü, Simge Gümen, Nilsu Özkahraman, Ayça Reyyan Yalçın, Furkan Akca, Seher Acar üstleniyor. Tasarımları ise, Berivan Yıldız ile Sehel Bengisu Ünal hazırlıyor. Sosyal medya paylaşımları, Kadriye Örgen tarafından gerçekleştirilir. Ekibin öz özgeçmişlerine, DTA’nın diğer markası olan Dogrula.org’un web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Metodoloji

Doğru Veri, ‘veri yayıncılığı’ alanında çalışır ve yayıncılık kapsamı sınırlarını ‘veri yayıncılığı’ kavramı üzerine belirler. Önceliği, güvenilir kuruluşların derlediği verileri anlaşılabilir kılacak ve erişimlerini artıracak yayın ortaya koymaktır. Bu kapsamda, gösterilen kaynağın doğruluğu yazı işleri kadrosu denetimiyle gerçekleşir. Yayın sonrası, bağımsız doğrulamacılar tarafından itiraz edilen içerikler yayından kaldırılır ve bu durum takipçiyle paylaşılır.

Araştırma

Doğru Veri içeriklerini Ekonomi, Sağlık, Eğitim, Politika, Askeri, Bilim ve Teknoloji, Nüfus, Spor, Kültür-Sanat, Din ve Diğer şeklinde kategorilendirir. Hazırlanacak veri için konu belirleme aşamasında gündem ve kategorilerin yanında takipçi talepleri de göz önünde bulundurulur. İncelenecek konu, seçildikten sonra, ulusal ve küresel kaynaklarda ilgili konuyla ilgili bilgiler taranır. Kaynakların güvenilirliği veri hazırlarken dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında gelir. Hakkında güvenilir bir kaynağa ulaşılamayan veriler Doğru Veri tarafından paylaşılmaz.

Oluşturma

Platform, araştırma yapılan konuyla ilgili ulaşabildiği en yeni verileri kullanır. Editörlerimiz araştırma sonucunda elde ettikleri veri setlerini, ayrıntılı açıklamalarıyla tasarım ekibine yönlendirir. Erişilebilirliği ve okunabilirliği artırmak adına veriler, tasarım ekibi tarafından infografiğe dönüştürülür. Çeşitli konularda derlenen ve infografiğe aktarılan veriler Doğru Veri’nin Instagram, Twitter sayfalarında ve web sitesinde paylaşılır.

Yayın

Tüm bu süreçte Doğru Veri ekibi, çalışma prensipleri gözeterek ilerler. Ekibimizin yöneticileri ve çalışanları, veri hazırlama, infografik oluşturma ve içeriği yayınlama aşamalarında tarafsızlık, dürüstlük, yalınlık, açıklık ve doğrulukla hareket etme ilkelerini savunur. Bu amaçla her verinin alındığı kaynak infografikte mutlaka paylaşılır. Söz konusu veriler, belirtilen açık kaynaklardan doğrulanabilir.

Güncelleme

Güncelleme politikası da Doğru Veri’nin çalışma prensipleri arasında yer alır. Geçmiş tarihte paylaşılan bir veri setinde zamana veya başka bir unsura bağlı değişim olduğunda, veriler güncellenerek yeniden infografiğe aktarılır ve paylaşılır. Doğru Veri saygı, adalet ve yüksek profesyonellik değerine sahip, bir çalışma ortamı sunar.

Düzeltme ve Geri Bildirim

Paylaşılan veri içeriklerine gelen tüm itirazlar dikkatlice incelenir. İtirazların yoğunlaştığı içeriklerde, yeniden değerlendirme süreci başlatılır. Hatalı aktarım varsa, düzeltme yapılarak yeniden paylaşılır. Bu düzeltme takipçiye şeffaf bir şekilde yansıtılır. Öte yandan, bağımsız bir doğrulama kuruluşu tarafından yanlışlanan içerikler, ivedilikle yayından kaldırılır. Doğrulama kuruluşuna bu kapsamda geri bildirimde bulunulur.

Kaynaklandırma Politikası

Kullanıcı deneyimlerini aktaran bazı içerikler, yazı işleri kadrosunun oluşturduğu veri setiyle hazırlanır. Bu durumlarda, içeriklere kaynak olarak ‘Doğru Veri’ ifadesi eklenir. Metodoloji ve anketlendirme gerekliliği olan yayınlarda ‘metot’ açıkça yayınlanır. Ancak, tartışma ortamı yaratmayacak “Ayakkabı markalarının ikonik modelleri” gibi içerikler editör deneyimi ve gözlemiyle oluşturulur.